3 Şubat 2010 Çarşamba

Kabare - Joe Masteroff

"Paris'e zararsız küçük bir gezi...."

Yer:Şehir Tiyatroları Müsahipzade Sahnesi

Dünyaca ünlü bir müzikal Kabare. İlk olarak Broadway'de sergilenmiş ardından hem bir çok farklı ülkede yorumlanmış hem de filmleri çekilmiş bir müzikal. Oyun Amerikalı ve başarısız bir yazarın Berlin'e ilham için gelişiyle başlıyor. Tam 1. Dünya savaşı sonrası ve Almanya epey yaralı.

Doların çok değerli Mark'ın ise yoka sayıldığı bir dönemde çok ilgi görüyor bu Amerikalı ve trende tanıştığı bir alman'ın da yardımıyla bu şehirdeki yaşamına başlıyor.

Oyun bu adamın etrafında gelişen olayları konu alırken aslında çok fazla değişik mekan yok. En önemlileri kaldığı otel'in odaları ve oyuna bir kabarenin müşterileriymişsiniz havasını veren Kit Kat klüp.

Ancak bunlar sadece oyunun genel dinamiğindeki bazı öğeler. Olaylar gelişip kendini "Has Alman" olarak nitelendiren karakterler Nazizim düşünce tarzına kaydıkça konu git gide sertleşip çirkinleşmeye başlıyor. Başlarda gizli kapaklı görülen karakterler bir bir açıyorlar gamalı haçlarını. Yahudiler siniyor ve korkuyor.

Kendi adıma onlarca kitap da okusak,filmler, oyunlar da izlesek o dönem Almanya'sını bu uçuruma iten oluşumu anlamamızı mümkün görmüyorum. Ama bu oyunu size şiddetle tavsiye ediyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder